EtusivulleTerapiamuodotItsetuntemusTyönohjausCurriculum VitaePortfolio
NLP      -      EMDR      -      Ratkes      -      Hypnoosi      -      HOT
 

EMDR-silmänliiketerapia

(Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR-menetelmä nopeuttaa monien häiriöiden hoitoa, liittyivätpä ne nykyiseen elämäntilanteeseen tai aikaisempiin järkyttäviin kokemuksiin. Se on erityistekniikka, joka soveltuu käytettäväksi minkä tahansa terapiamuodon yhteydessä sekä lapsille että aikuisille.


Historiaa

EMDR-menetelmä syntyi vuonna 1987, kun yhdysvaltalainen filosofian tohtori Francine Shapiro keksi silmänliikkeiden vaikutuksen. Satojen terapiaistuntojen silmänliikkeiden havainnoinnin pohjalta Shapiro kehitti traumaterapiamenetelmän.


Traumatisoitumisesta

Vaikea kokemus - esimerkiksi liikenneonnettomuus, tulipalo, ryöstö tai raiskaus - saattaa vaivata uhrin, auttajan tai omaisten mieltä vielä vuosienkin jälkeen. Kaikki psyykkiset traumat eivät kuitenkaan kehity äkillisten kokemusten seurauksena, vaan jatkuvaa traumatisoitumista tapahtuu esim. perheväkivallassa.

Trauma tallentuu mieleen kaikkine tunnelatauksineen sellaisena kuin se oli syntyhetkellään. Psyykkinen trauma aktivoituu kun jokin pieni - usein tiedostamatonkin - vihje liittää sen nykyhetkeen.


Korjaava mekanismi

Edestakainen silmänliike saa aivoissa tapahtumaan jotakin, mikä mahdollistaa traumaattisen muistiaineksen aktivoitumisen ja uudelleenkäsittelyn.

Traumaterapian käynnistämä prosessointi on häiritsevän informaation sulauttamista niin, että sitä voi käyttää terveellä, elämää edistävällä tavalla. Traumaattisesta kokemuksesta purkautuu sen sisältämä ahdistava aines ja ikävät muistot voidaan käsitellä ilman, että asiakkaan tarvitsee elää niitä uudelleen.

Yksi istunto kestää noin 1,5 tuntia. Olennaisen muutoksen aikaansaamiseksi yhden häiritsevän muistikuvan käsittelyyn riittää 1-3 hoitokertaa.


Lisää tietoa EMDR:stä löydät Traumaterapiakeskuksen sivuilta.

Sivun alkuun