EtusivulleLasityötVaellusretketTunnelmia matkoiltaMuille poluilleTyösivuilleni
Oxford 3.-6.7.2003      -     Irlanti 6.-13.7.2003      -     Country Cruise 24.-25.4.2004
 

Irlanti 6.-13.7.2003


”Irlanti on maa, joka kastelee mutta ei jätä kenenkään sielua kylmäksi.”

  Kukkiva Burren
Kukkiva Burren

6. heinäkuuta. On sunnuntaiaamu. Lento Lontoosta Shannoniin lähtee jo varhain. Matkaamme bussilla Ennisiin ja Dooliniin, jonne pystytämme telttamme. Istun rantakalliolla, Burrenin kivisissä kuumaisemissa lähellä Atlantin hurjia aaltoja. Edessäni on Aran saaret, vasemmalla Moherin kalliot ja oikealla Galway. Seuraava pysäkki meren takana on Amerikan mantere!

 

”Pohjoisesta puhalsi musta tuuli, etelästä valkoinen, lännestä kalpea ja idästä purppuranvärinen. Näiden välissä oli harmaita ja ruskeita, vihreitä ja harmaanvihreitä, tummia ja kirjavia tuulia, keltaisia ja punaisia...”

7. heinäkuuta. Moherin kalliot kohoavat 215 metrin korkeuteen merenpinnasta. Vaellusreittimme kulkee jyrkän kallion reunalla. Asettaudumme makuulle ja kurkkaamme reunan yli: Suuret aallot murtuvat rantaan kallioiden juurella, mutta niiden jymähdykset kuuluvat vasta myöhemmin aivan kuin kaukaisten tykinlaukausten jylinä. Länsirannikolla sataa kahtena päivänä kolmesta…

Happy Hookerin kannella
Happy Hookerin kannella
 

”Irlantilaiset tuntevat
meren liikkeet paremmin
kuin omat ajatuksensa.”

8. heinäkuuta. Vene keinuu aallokossa ja valkoiset pärskeet lyövät laitojen yli. Olemme matkalla Aran saarille, Irlannin koskemattomimpaan osaan. Inishmaan on kuin pala mennyttä aikaa. Mitä saarella sitten on? Kilometrikaupalla kiviaitaa. Lampaita ja käsinkudottuja villapaitoja. Orkideoita, kevätesikkoja ja verenpisaroita, jotka kukkivat pensaina läpi vuoden. Rauhaa ja hiljaisuutta. Kenelläkään ei ole kiirettä minnekään...


“Irlannissa on taivasta paljon enemmän kuin muualla.”

  Kilometreittäin kiviaitaa
Kilometreittäin kiviaitaa

9. heinäkuuta. Nousemme bussiin Doolinissa. Irlannin tiet ovat kapeita ja mutkikkaita. Maisema vaihtuu kiviaidoista vehmaaseen metsään. Taivas on tummanharmaa, välillä taas harmaiden pilvien välistä avautuu aukko auringolle. Värit vaihtelevat viiden minuutin välein.

Villapaitojen alkulähteillä
Villapaitojen alkulähteillä
 

“It's a long way
to Tipperary,
it's a long way
to You...”

10. heinäkuuta. Keskellä Tipperaryn viljavaa tasankoa sijaitsee Cashelin kallio torneineen ja raunioineen, joka tuo mieleen Ateenan Akropoliksen. Paikalla oli suuri merkitys muinaisena hengellisenä keskuksena.

 

”Kaksipa kissaa Kilkennyssä
Ottivat yhteen kerran
Vimmatusti tappelivat
Toistans ratki raapivatten, purivatten
Ettäs sai kyntens irti poikki
Ja hännänpäätkin pätki katki
Ensten ol kissoja kaksi
Vaan pianaikaa ei yhtäkään”

11. heinäkuuta. Kilkenny on sisämaan komein keskiaikainen kaupunki. Kaupunki jakautuu englantilaiseen osaa ja irlantilaiseen osaan. Englantilaisessa osassa on Kilkennyn linna. Kuljemme jokivartta pitkin, puistojen läpi päätyen linnapihalle. Kilkennyssä on miltei 70 pubia ja 20 ravintolaa. Pysähdymme Kyteler’s Inniin, joka on Irlannin vanhimpia ravitsemusliikkeitä. Fasadia koristaa kuu ja musta kissa.


”Irlantilainen
osaa ottaa rennosti
ja nauttia elämästään.”

  Irlantilaista kansanmusiikkia
Irlantilaista kansanmusiikkia

12. heinäkuuta. Viimeisen illan vietämme Dublinissa. Liffey-joen eteläpuolella on Crafton Street ja pohjoispuolella O’Connell Street. Molemmat ovat Dublinin tärkeimpiä ostosalueita. Tutustumme The Old Jameson Distilleryyn, jossa valmistettiin viskiä vuodesta 1780 vuoteen 1971. Ja mitä olisi Irlanti ilman musiikkia ja pubi-elämää!

Kivestä tehtyjä taloja
Kivestä tehtyjä taloja
 

”Jos pidän vihreää oksaa sydämelläni, lintu kyllä tulee.”

13. heinäkuuta. Lennämme aamulennolla Lontooseen. Harrods lienee maailman kuuluisin tavaratalo, 138 hehtaarin kokoinen Hyde Park Lontoon tunnetuin kuninkaallinen puisto ja Piccadilly Circusin Eros-patsas yksi Lontoon kiinnostavimmista nähtävyyksistä. Sää on kaunis, +29 C. Lento kotimaahan odottaa…


Lainaukset ovat kirjoista:

 

Burton, Marika: Ihana Irlantini (2003)
Zilliacus, Ville: Irlantia etsimässä (1999)


Sivun alkuun