EtusivulleLasityötVaellusretketTunnelmia matkoiltaMuille poluilleTyösivuilleni
Oxford 3.-6.7.2003      -     Irlanti 6.-13.7.2003      -     Country Cruise 24.-25.4.2004
 

Country Cruise 24.-25.4.2004

23.4. Junamatka Seinäjoelta Turkuun kestää noin kolme ja puoli tuntia. Jäät ovat juuri lähteneet Suomen järvistä, nurmikko vihertää ja pienet silmut aukeavat hennosti puiden oksiin. Valkovuokot peittävät metsänreunan ja koko Lounais-Suomen aurinkoinen kevät odottaa ensimmäisiä sateitaan.

 

”Minä olen vain satama pieni,
joka laivoja rakastaa,
jossa aina öisin palaa
pari lyhtyä kalpeaa.
Minun luonani laivat ei viihdy,
olen pieni ja maineeton.
Pois suuria purjeita aina
meri kaunis kutsunut on.”
                           Oiva Paloheimo

Kävelemme Aurajoen rantaa, jonka ravintolalaivat houkuttelevat kutsuvasti. Museolaiva Suomen Joutsen on fregatiksi takiloitu purjelaiva. Vuonna 1902 rakennettu kauppalaiva purjehti ensin Ranskan lipun alla siirtyen sitten Saksaan, josta se ostettiin Oldenburg-nimisenä Suomen laivaston koululaivaksi. Alus kunnostettiin ja kastettiin Suomen Joutseneksi, joka purjehti Atlantin valtamerellä, Välimerellä ja Etelä-Amerikkaa kiertäen vuosina 1931-1939.

Pistäydymme sisään Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitsevaan Old Bankiin, joka on Turun suosituimpia seurusteluravintoloita. Se sijaitsee 1900-luvun alussa rakennetussa arvokkaassa ja historiallisessa pankkikiinteistössä. Komea graniittilinna on Turun kuuluisan jugendarkkitehdin Frithiof Strandellin piirustusten mukainen. Pankki muutettiin ravintolaksi vuonna 1993. Valitsemme nautittavaksemme yhden talon sadastakahdestakymmenestä olutmerkistä.


Risteilytunnelmissa
Risteilytunnelmissa
 

24.4. Silja Festival lähtee Turun satamasta klo 9.10. Tämä on jo kuudes Country Cruise – meille kolmas. Risteilylle on ilmoittautunut noin 650 countrymusiikin ystävää.

Koko laiva täyttyy bootseista ja stetsoneista. Booming Bootsin järjestämä risteily voi alkaa.

Istumme laivan keulassa ja ihailemme kallioista rantamaisemaa, jota komistavat toinen toistaan viehättävämmät pitsihuvilat.

Laivan oikealle puolelle jää punaiset poijut, vasemmalle vihreät. Vähitellen kapea meriväylä levenee ja suuntaamme kulkumme kohti Maarianhaminaa ja Tukholmaa.

Saaristo- ja meriluonnon kauneus viehättää alavien peltomerien keskellä asuvaa matkaajaa. Aaltojen pärskeet lyövät yli matalien kallioluotojen.

  Majakka luodolla
Majakka luodolla

Rannoille ja luodoille pystytetyt majakkatornit ovat vanhimpia merenkulun turvalaitteita. Ahvenanmaalla on yli 6 500 saarta ja luotoa.

Tilava hyttimme sijaitsee kuudennella kannella. Parivuoteella istuessa eteemme avautuu merinäköala. Huoneessa on kaikki mukavuudet: suihku, TV ja jääkaappi täynnä virvokkeita, olutta ja kuohuviiniä. Kaikki kuuluvat hytin hintaan!

Country Cruise 2004 -ohjelma on selkeä: Konferenssitilojen uudella lattialla tanssitaan rivitanssia moneen makuun. Dancing Palacen ”Honkitonk saloonissa” keskitytään rivitanssiin countrymusiikin tahdissa ja Panorama Barin opetuslattialla saa ohjausta niin aloittelija kuin edistyneemmätkin.

Osallistumme risteilyn avajaisiin sekä alkeisopetukseen. Pienellä harjoittelulla taittuvat Silja Rules sekä Missisippi ja osallistujat pääsevät oman kokemuksen kautta aitoon countrytunnelmaan.

Jussi Raittinen ja Viininpunainen
Jussi Raittinen ja Viininpunainen
 

Laivan trubaduurina toimii Jussi Raittinen, joka teki ensimmäisen levytyksensä jo vuonna 1960.

Tänään hän laulaa mm. Jambalayan, Diivaillen, Kauniin naisen, Tahdon saaren, Soittajan vaimon ja Tummanpunaisen.

 

Tummanpunainen (1966)

”Joka ilta läpi kauppalan hän ajoi lujaa tummanpunaisella autollaan. Häntä tapas salaa tytär nimismiehen. Mitään nimismies ei tiennyt, sanottiin. Kerta kerran jälkeen nimismies sai turhaan häntä koettaa tavoittaa. Hän karkas vaan, mutta kauppala sai tyhjänä vain odottaa. Vannoi nimismies: Vielä hänet sinne saan!

Taas tulee tummanpunainen. Se menee kiitäen. Jos hiljennä ei vauhtia, niin päätyy kuolemaan. Mutta tyttö sanoi vaan; käy hän ennen kuolemaan kuin elää ilman tummanpunaistaan.

Niinpä nimismies nyt laittoi tielle sulun – luokse merkin rajoitetun nopeuden. Illan suussa tapasivat nuoret jälleen ja menivät he silloin naimisiin. Luokse isän sulhasineen tyttö lähti. Hän ajoi lujaa kuten aina ennenkin. Sulkuun auto törmäs heti räjähtäen. Liekkeihin nyt kuolivat he kumpikin.

Niin kävi tummanpunaisen, mi kulki kiitäen. Hän ei hiljentänyt ollenkaan, vaan päätyi kuolemaan. Laulu surullinen tää, vain tahtoo tähdentää; et vauhtia vois joskus hiljentää. Laulu surullinen tää, vain tahtoo tähdentää; et vauhtia vois joskus hiljentää...”

Buffet-ruokailu on klo 15. Nautimme herkullisen kalalautasen katkarapuineen, maittavan lihalautasen erilaisine kääryleineen ja lämpimän aterian päätteeksi makeita kakkuja, jäätelöä ja hedelmiä… Puolitoista tuntia kuluu mukavasti nautiskellen.

Lounaan jälkeen on aikaa levätä ja käydä ostoksilla. Tuotemyyjinä ovat Jari Mäki Oy, Country Lines, Western Rock Store ja JAY’S Trading.

Ohjelma jatkuu levytanssien merkeissä. Kaikki perustanssit ovat tarjolla: Slappin’ Leather, Honey I’m Home, Billy Be Bad, Tush Push, Picnic Polka, Ghost Train...

  Wall River Country Dancers
Wall River Country Dancers

Honkytonk saloonissa soittaa raumalainen Cactus, jonka solistina on vaalea Marja Gustafsson. Arpajaisten jälkeen jatkaa ruotsalainen Western Satellites ja uutterimmat tanssijat voivat nauttia vielä laivan omasta keskiyön showsta.


25.4. Aamu valkenee. Kallioluotojen majakkojen valot jäävät taakse. Nautimme meriaamiaisen kuohuviineineen laivan lipuessa Turun satamaan. Kello on 8.00.

Juna sivuuttaa Turun linnan, joka perustettiin Aurajoen suulle 1280-luvulla. Vuosisatojen kuluessa linnaleiristä kasvoi komea renessanssilinna. Myös vuonna 1300 valmistunut Turun tuomiokirkko, joka omistettiin Neitsyt Marialle ja Pyhälle Henrikille, jää taakse. Saavumme Pohjanmaalle klo 13.29. Jälleen on yksi kokemusrikas matka takanapäin - tunteisiin vetoava musiikki, tanssimisesta kipeät jalat, hyvä ruoka ja valvotut yöt... Nyt vain keräämään voimia seuraavaa Country Cruisea varten, seitsemättä.


Sivun alkuun