EtusivulleLasityötVaellusretketTunnelmia matkoiltaMuille poluilleTyösivuilleni
Oxford 3.-6.7.2003      -     Irlanti 6.-13.7.2003      -     Country Cruise 24.-25.4.2004
 

Oxford 3.-6.7.2003

 

”Lähes kaksi viikkoa huolivapaata – mikä lahja!
Ja mikä hassuinta, tällaisen lahjan voi vain itse antaa itselleen.
Sen voi lahjoittaa yhä uudelleen ja uudelleen
ja siitä näyttää seuraavan vain hyviä asioita...”


Lento Helsingistä Lontooseen kestää vajaat kolme tuntia. Vastaavasti bussimatka Standstedin lentokentältä Oxfordiin kestää noin kolme tuntia. Olen käynyt Oxfordissa viimeksi vuonna 1976, Interrail-matkallani. Ystäväni ei koskaan ennen.

Aiemmilla matkoillamme mieleemme jää paikkoja, joihin haluamme palata, ja asioita, joita haluamme kokea.

Näin kävi minullekin: Muistan elävästi yliopistomaailman ja opiskelijoiden riemun ruuhilla liikkuessa. Mieleeni piirtynyt kuva on kuin Venetsian gondoleista...

  Ruuhivuokraamo Magdalen Bridgen kupeessa
Ruuhivuokraamo Magdalen Bridgen kupeessa

Nyt pääsemme itsekin sauvomisen ja melomisen haasteellisuutta testaamaan. Kaikki muut tuntuvat sen jo osaavankin! "Opetetaankohan tätä vaikeaa lajia koulussa vai saavatko englantilaiset lapset taidon jo äidinmaidon mukana?" ihmettelee ystäväni tasapainoillessaan ruuhen kannella pitkän kepin kanssa. "Tänään on uinut vasta seitsemän", lohduttelee ruuhen vuokraaja...

Bridge of Sighs
Bridge of Sighs
 

Päivät kuluvat nopeasti vanhaa arkkitehtuuria ihaillessa. Oxfordin vanhin rakennus, Saxon Tower, on peräisin vuodelta 1040! St. Maryn kirkontornista avautuu Oxford koko komeudessaan silmiemme eteen: Bodleian Library, Sheldonian Theatre ja Radcliffe Camera. All Souls College, Brasenose College, Hertford College jne. Oxfordin yliopistossa on 39 collegea, joista Hertford (1284) on yksi vanhimmista.

Christ Church Collegen ikimuistoinen puutarha palauttaa mieleen Lewis Carrollin (1832-1898) kirjan Liisa Ihmemaassa. Olemme nyt Liisan lapsuuden maisemissa; seikkailuihin inspiroivassa puutarhassa ja yliopiston pihalla.

 

”Alice! a childish story take,
           And with a gentle hand
Lay it where childhood's dreams are twined
               In Memory's mystic band,
Like pilgrim's witherid wreath of flowers
     Pluck'd in a far-off land.”

                                    Lewis Carroll

Oxford Canalin varrella on jokilaivoja, joissa ihmiset asuvat ja elävät. Kukat kukkivat paattien kannella ja grillistä kantautuu tuoreen ruuan tuoksu... Erilaista elämää kuin kotona kerrostaloissa.

Dinosauruksen jalanjäljet johtavat luonnontieteelliseen museoon, jossa kehotetaan koskettamaan täytettyjä eläimiä. Dinosaurusten ja valaiden mahtavat luurangot osoittavat ihmisen pienuuden, mutta samalla myös kehityksen edistyksen.

Illan päätteeksi käymme tuopillisilla Eagle and Child -pubissa, jossa myös Hobitin ja Tarun sormusten herrasta kirjoittaja, J.R.R. Tolkien kumppaneineen vietti aikaa. Meidän aikamme jatkuu Irlannissa...

 

”Matka muuhun maahan
on matka meihin itseemme.”


Sivun alkuun