EtusivulleTerapiamuodotItsetuntemusTyönohjausCurriculum VitaePortfolio
ProgoffSosiometria TarinateatteriSosiodraama SymbolityöskentelyPsykodraama Aarrekarttamenetelmä

 

Tarinateatteri

(Playback Theatre)

Elämämme koostuu erilaisista tarinoista. Ihmiset haluavat kertoa tarinansa ja toiset kuuntelevat mielellään. Kuunteleminen tuo heille mieleen omia tarinoita. Oppimista tapahtuu sekä kertomalla että kuuntelemalla.


Historiaa

Tarinateatterin on perustanut Jonathan Fox 1970-luvun Yhdysvalloissa. Suomessa tarinateatterin historia on nuorta. 1990-luvun alussa psykodraama- ja tarinateatterikouluttaja Päivi Ketonen perusti ensimmäisen tarinateatteriryhmän, jonka työ jätti jälkensä suomalaiseen ja kansainväliseen historiaan. Tällä hetkellä Päivi Ketonen toimii  Tarinateatteri Foxtrottin   ohjaajana Helsingissä.


Mitä tarinateatteri on?

Tarinateatteri on tarinan kertomista, improvisaatiota ja ilmaisua. Se on spontaani prosessi, jolla on omat sääntönsä: kertojan täytyy tulla kertojan tuoliin ja kertoa henkilökohtainen tarina. Tarinoiden kertominen, esittäminen ja kuulluksi tuleminen on tarinateatterin keskeisin asia.

Tarinateatteriin kuuluvat ohjaaja, muusikko ja teatteriryhmä, jotka luovat näyttämölle tarinoita, tapahtumia tai tunnetiloja. Tarinateatteri sopii mm. kasvutyöskentelyyn ja yhteisökysymysten käsittelyyn.


Mitä tarinateatterissa tapahtuu?

Aiheet ja tarinat voivat tulla joko yleisöltä tai ryhmältä itseltään. Tarinaa kertoessaan kertojan on mahdollista ymmärtää tarinaansa eri tavalla kuin aikaisemmin. Ja kun hän valitsee näyttelijöitä, on hänellä mahdollisuus vielä uusiin oivalluksiin.

Kun kertoja näkee tarinansa näyteltynä, tulee tarinan tarkoitus usein selvemmäksi: Kertoja muistaa kohtia, joita hän unohti kertoa. Tarinan katsominen mahdollistaa näiden kohtien nousemisen mieleen.

Tarinateatteri on myös vuorovaikutuksellinen sosiaalinen tapahtuma. Kuunnellessaan kertomuksia yleisö kuulee tarinoita, jotka ovat samanlaisia tai erilaisia kuin heidän omat kokemuksensa ja omat tarinansa. Erilaisten elämänkokemusten kuunteleminen on eräs tapa laajentaa ymmärrystämme.

Hyvin suoritettu tarinateatteritapahtuma on voimakkaasti emotionaalinen kokemus. Tarinateatteriesityksen jälkeen voimme nähdä päivän kauneuden, tuntea auringon lämmittävän ja kuulla lintujen laulavan puissa, nauttia miellyttävästä ja kannustavasta yhteydestä toisten ihmisten kanssa; löytää uutta toivoa.


Sivun alkuun